Osobnost Mikulasa Moyzesa a jeho upravy slovenskych ludovych piesni pre zensky trojhlas a cappella - Polohova, Marta (Aura musica, 2013)
Obsahom prispevku je skladatelska osobnost priekopnika slovenskej narodnej hudby Mikulasa Moyzesa. Autorka mapuje jeho zivotnu put i prinos v oblasti hudobnych aktivit, cinnost pedagogicku i osvetovu. V dalsej casti prispevku strucne charakterizuje jeho skladatelsku tvorbu, pricom blizsie specifikuje zbornik piesni pod nazvom Tridsat slovenskych ludovych piesni pre zensky trojhlas. Vsima si v nom textovu predlohu, skladatelsky pristup a interpretacne aspekty.
Keywords: Mikulas Moyzes; Rakusko-Uhorsko; slovenska narodna hudba; dievcensky ucitelsky ustav; umele piesne; zborova tvorba; upravy ludovych piesni