Chrámový spevácky zbor ANDREJ a jeho prínos pre hudobno-kultúrny rozvoj mesta Ružomberok - Zahradníková, Zuzana (Aura musica, 2013)
Zborový spev má v rámci slovenskej hudobnej kultúry svoje špecifické miesto, a to aj vďaka aktivite mnohých amatérskych speváckych zborov. Jedným z nich je aj vyše storočný chrámový spevokol Andrej pôsobiaci pri farskom kostole sv. Ondreja v Ružomberku. Hoci zbor zažil aj svoje "krízy" a obdobia nestability, kontinuitu tohto zboru po dlhé desaťročia môžeme vidieť v tom, že vždy bol chrámovým zborom pri farskom kostole a činnosť nebola nikdy prerušená či pozastavená na dlhšie než dva roky. Vďaka obetavým dirigentom, ktorí boli veľmi dobrými a praktickými hudobníkmi, bol schopný naštudovať bohatý repertoár a účinkovať na mnohých cirkevných i spoločenských podujatiach. Tieto hudobno-umelecké aktivity mali vplyv aj na rozvoj kultúrnosti obyvateľov mesta, tak členov zboru ako aj ich poslucháčov, a zároveň boli cennou umeleckou reprezentáciou mesta Ružomberok nielen v rámci Slovenska, ale aj za hranicami našej krajiny. Práve prostredníctvom služby chrámového spevokolu pre mesto a jeho umelecko-kultúrny rozvoj môžu byť dejiny tohto zboru príkladom a inšpiráciou pre rozvíjanie spomenutého obojstranne prospešného vzťahu aj v iných oblastiach Slovenska, ba aj v iných krajinách.
Keywords: chrámový zbor; dirigent; chrám; repertoár; regenschori; sakrálne skladby