Vývoj a specifika prvků orientalismu v ruské klasické hudbě 19. století - Fišer, Ondřej (Aura musica, 2016)
Tato studie se zabývá historickým vývojem a procesem adaptace orientálních prvků v kompozici ruských skladatelů 19. století. Počáteční část této studie obsahuje analýzu specifik ruské národní hudby a historického procesu jejího utváření. Zvláštní pozornost je věnována expanzivní politice Alexandra II. a jí zapříčiněnému zvýšení intenzity interetnických kontaktů. Druhá část výzkumu analyzuje hlavní milníky adaptace orientálních prvků v dílech ruských skladatelů klasické hudby. Zvláštní pozornost je věnována přínosu Alexandra Alexandroviče Aljabjeva, Michaila Ivanoviče Glinky, Vladimíra Vasilijeviče Stasova a činnosti Novoruské školy. Na konci studie je otevřena diskuze odpovídající na otázku, do jaké míry je možné považovat implementaci neruských hudebních prvků do ruské národní klasické hudby za projev hudebního orientalismu.
Keywords: ruská klasická hudba; orientalismus; Novoruská škola; asijská etnická hudba; Alexandr Alexandrovič Aljabjev; Michail Ivanovič Glinka; Vladimir Vasiljevič Stasov