Priklady dobre praxe - mezioborove projekty hudebni a vytvarne vychovy - Stadlerova, Hana; Taylor, Daniela; Tomanova, Milena (Aura musica, 2019)
Predmety hudebni a vytvarna vychova jsou zacleneny do vzdelavaci oblasti Umeni a kultura jako povinne, mely by se tedy plnohodnotne podilet na rozvoji ditete. V praxi muzeme sledovat, ze jsou stale podcenovany, obsahy nekterych lekci jsou dokonce v primem rozporu s ucivem danym RVP. Je treba vzdelavat pedagogy, aby si byli vedomi nezastupitelne role umeleckych vychov, ktere umoznuji zakum nejen ziskat nove znalosti a dovednosti, ale take projevit emoce i subjektivni pohled na svet. V kontextu s realitou hudebni a vytvarne vychovy byly nabidnuty aktivity, ktere byly nejprve overovany v ramci didakticke pripravy. Jejich prubeh i vystupy se mohou stat inspiraci pro inovaci skolni praxe.
Keywords: umelecke vzdelavani; RVP; kompetence; vzdelavaci oblast Umeni a kultura; mezioborovost; hudebni vychova; vytvarna vychova; projekt; inovace