Socializace umeni v odstupu jednoho stoleti. Hudebne pedagogicky experiment - Vicarova, Eva (Aura musica, 2019)
Studie pojednava o hudebnim experimentu realizovanem studenty Univerzity Palackeho v Olomouci a jejich pedagozkou. Tym pracoval se stredoskolskou a vysokoskolskou mladezi v duchu zasad myslenek Otakara Hostinskeho a jeho spisu O socializaci umeni (Praha 1903). Studentum bylo predstaveno pet skladeb reprezentujicich hudbu druhe poloviny 20. stoleti i soucasnosti (skladby O. Messiaena, K. Pendereckeho, K. Husy, V. Zouhara a R. Hejnara). Cilem experimentu bylo prispet k priznivejsimu prijeti techto del, coz se podarilo.
Keywords: hudebni preference; hudebni experiment; studenti gymnazia; vysokoskolsti studenti; mladez ve veku 15-20 let; vazna hudba druhe poloviny 20. stoleti; soucasna vazna hudba