Hudba olomouckého orloje a její využití v dramaturgii pěveckého sboru - Režný, Pavel (Aura musica, 2020)
Příspěvek navazuje na výstavu Vlastivědného muzea v Olomouci k 500. výročí prvního písemného doložení existence orloje. Zabývá se historií olomouckého orloje a jeho proměnami v průběhu pěti století nejen po stránce vizuální, ale zejména hudební. Všímá si především toho, jaké skladby olomoucký orloj hrál od 16. století po současnost a které z nich jsou potenciálně využitelné v dramaturgii pěveckého sboru. Zachycuje i aktuální diskuzi, která řeší, zda ponechat podobu v duchu socialistického realismu od Karla Svolinského, nebo obnovit původní historický barokní vzhled.
Keywords: olomoucký orloj; 500. výročí; Vlastivědné muzeum Olomouc; hudba; pěvecký sbor