Hudba olomouckeho orloje a jeji vyuziti v dramaturgii peveckeho sboru - Rezny, Pavel (Aura musica, 2020)
Prispevek navazuje na vystavu Vlastivedneho muzea v Olomouci k 500. vyroci prvniho pisemneho dolozeni existence orloje. Zabyva se historii olomouckeho orloje a jeho promenami v prubehu peti stoleti nejen po strance vizualni, ale zejmena hudebni. Vsima si predevsim toho, jake skladby olomoucky orloj hral od 16. stoleti po soucasnost a ktere z nich jsou potencialne vyuzitelne v dramaturgii peveckeho sboru. Zachycuje i aktualni diskuzi, ktera resi, zda ponechat podobu v duchu socialistickeho realismu od Karla Svolinskeho, nebo obnovit puvodni historicky barokni vzhled.
Keywords: olomoucky orloj; 500. vyroci; Vlastivedne muzeum Olomouc; hudba; pevecky sbor