Sborová tvorba Jana Nováka (1921-1984) do roku 1968 - Janda, Petr (Aura musica, 2020)
Příspěvek se zabývá sborovou tvorbou českého skladatele Jana Nováka (1921-1984), se zřetelem na období 60. let 20. století. Poukazuje na důležité stylotvorné prvky tehdejší Novákovy tvorby, jako je například metrorytmika ve spojení s latinskou prozódií, ve vybraných notových ukázkách demonstruje typické prvky skladatelovy hudební řeči a nastiňuje jeho vypořádání se s vlivy tzv. "Nové hudby". Příspěvek rovněž předkládá řadu autentických vyjádření osobností hudebního života, včetně skladatele samotného, které přispívají k bližšímu poznání charakteru díla Jana Nováka.
Keywords: Jan Novák; skladatel; sborová tvorba; latina; 60. léta 20. století