Hudobny jazyk Mirka Krajciho v zalmoch pre zbor - Adamko, Rastislav (Aura musica, 2021)
Pat zborovych kompozicii Mirka Krajciho, ktorych textovu predlohu tvoria biblicke zalmy, ukazuje spojenie tradicnych kompozicnych pristupov so sucasnou zvukovou estetikou a novatorskymi prvkami. Pre skladatela je vychodiskom textova vypoved, jej obsah a emocionalny vyraz. Pre vyjadrenie posolstva textu v hudbe hlada a nachadza adekvatne technicke riesenia, ktore mozno oznacit niekedy za tradicne, inokedy zasa za moderne. Vyslednym produktom su jedinecne hudobne diela s vysokou umeleckou hodnotou.
Keywords: Slovensky skladatel Mirko Krajci; zalmy; spevacky zbor; hudobna forma; kompozicne techniky