Singing with wineglasses. Water-tuned glasses in Eriks Esenvalds' choral music - Horvat, Jozef (Aura musica, 2021)
Sborova hudba Erikse Esenvaldse predstavuje vyznamnou cast skladatelova dila. Krome vokalniho elementu vsak casto obsahuje i jine nastroje - at uz ve funkci doprovodu nebo soloveho nastroje. Specifickou skupinou Esenvaldsovych kompozic jsou ty, ve kterych se ke sboristum pridava netradicni nastroj - vodou ladene pohary. Prispevek zkouma instrumentalni part poharu i mimohudebni kontext, ktery predchazel vzniku skladby Stars, ktera patri ke skladatelovym nejznamejsim.
Keywords: Esenvalds; Stars; pohary; sbor; skladatel