Hudebni dovednosti ucitele pohledem pedagogu materskych skol - prvni vysledky vyzkumneho setreni - Kmentova, Milena; Chumchal, Jan; Loudova Stralczynska, Barbora; Jindrova, Barbora (Aura musica, 2025)
Prispevek prinasi prvni vysledky vyzkumneho setreni, jehoz cilem je zmapovat hudebni dovednosti potrebne pro realizaci hudebni vychovy v preprimarnim vzdelavani z pohledu pedagogu MS. Nasim zamerem bylo ziskat informace o nazorech pedagogu MS na to, jake dovednosti by meli mit ucitele v praxi, aby dokazali optimalne rozvijet hudebni dovednosti deti v predskolnim veku. Ziskana data podpori inovace vzdelavacich programu a budou zdrojem pro tvorbu novych didaktickych materialu urcenych pro vyuku didakticky orientovanych hudebnevychovnych predmetu na urovni bakalarskeho studia a stredoskolskeho oboru predskolni a mimoskolni pedagogika. Vyzkum ukazal, ze soucasni pedagogove v predskolnim vzdelavani maji ucelenou predstavu a vysoka ocekavani od absolventu prislusnych studijnich programu v oblasti hudebni gramotnosti a hudebne-didaktickych kompetenci.
Keywords: Hudebni vychova; priprava ucitelu; preprimarni vzdelavani; hudebnepedagogicky vyzkum